onsdag 2 januari 2013

Gaffeltruck



All vill ju ha en gaffeltruck eller...? 
Nåväl i mitt jobb har jag hittat en gaffeltruck som jag gillar: Forklift från Binarynightes

Programmet är ett alternativ till finder. En av de stora fördelarna är att man i samma fönster får upp två flickar bredvid varandra och lätt kan hålla koll på två olika mappar när man ska kopiera mellan dom. Och just där kommer också den stora grejen med detta program. När du kopiera mellan två hårdiskar (typ din dator och din externa arkivhårdisk) kan den slå ihop de mappar som du kopierar. 

Jag jobbar så att alla min bilder läggs i en mapp på min hårdisk som heter arkivera, där sorteras dom i mappar efter fotograferingsdatum. Bildfilerna döps med fotograferings datum, tid och kamera.
Typ så här: 20121216_11143420_Canon EOS 5D Mark II.CR2
Namngivningen av bilder och sorteringen i mappen Arkivera sköter Photo Mechanic från Camerabits automatiskt när jag stoppar in ett minnes kort i min kortläsare. (den string jag använder är: {iptcdate}_{iptchour24}{iptcminute}{iptcsecond}{subsecond}_{model})



Det fina med Forklift är just den enkla inställningen merge i kopieringsfönstret (Transfer Settings) som gör att när du kopiera en mapp från din hårdisk till arkivdisken så slår den ihop mapparna och med valet skip som replace policy kopierar den endast dom bilderna som inte arkiverade. 


Programmet kostar 149 kronor och det kan tyckas mycket, men för ordningen och den tid som jag sparar på att arkivera på detta sätt är det väl värda pengar. Se kan ju Forklift mycket mer än det är, men för mig som fotograf är detta den funktion som betyder mest.

Detta är mitt första inlägg i en serie att små tips på arbetsflöden som jag tänkte börja med här. Tips frågor eller något annat ni vill att jag ska ta upp hör av er!










tisdag 1 januari 2013

Nytt år, förra årets bilder

2012 försvann med rätt många tunga perioder på jobbet. Förändringar som kändes tunga, som gjorde det tungt med inspirationen. Det blev mer att göra och mindre tid över. Värdefull tid som behövs för att vila i det man gör. Mindre tid till att hitta bilder som har det lilla extra. Mindre tid till dom goda reportagen.

I vilket fall som helst sitter jag och pockar fram bilder till året bild. Hittar några kandidater. Får se om det blir dom jag skickar.