måndag 4 februari 2013

Originalen på hårda diskarSå var det här med hur ska man arkivera sina RAW-filer?
Dom tar ju lite plats och fyller många diskar snabbt. Och man vill ju inte att hårdisken går sönder och bilderna försvinner.
Kan man garantera att en hårdisk inte går sönder?
Nej det kan man inte, en mekanisk konstruktion går sönder förr eller senare. Så det är bara frågan när det händer.
Nåväl hur garderar man sig för kraschar då?
Det finns serverar, RAID-system och andra sätt som har back up och säkerhetsfunktioner. Problemet är oftast att dom är dyra.
Som ensam/hemmaanvändare tycker jag att det finns ett fåtal bra lösningar.

Enklast är att köpa två hårdiskar och lagra alla bilder dubbelt på de två diskarna. Billigt, enkelt men efter hand får du väldigt många diskar att hålla reda på.Lite smidigare är att köpa ett hårdiskkabinett som stöder RAID 1. Kabinettet innehåller två diskar som speglas. Resultatet blir att dina bilder sparas på två identiska diskar samtidigt och om en av diskarna går sönder som byter du den och återskapas den från den andra. När skiva är full byter du diskar och börjar om. De två diskarna som du plockar ut ur kabinettet lägger du en på hyllan vid skrivbordet och den andra någon annanstans i säkert förvar som reserv om disken på hyllan går sönder.
Man får dock samma problem här att man efterhand få en massa diskar liggande på olika hyllor som man ska hålla reda på.


Den bästa lösningen som jag ser det är BeyondRAID som Drobo 5D erbjuder. Drobon är ett kabinett med plats för fem SATA-hårdiskar. Fördelen är att du kan blanda diskar med olika storlekar i de fem facken. Du kan då börja med diskar som du har över hemma, eller köpa två diskar för att komma igång för över från dina gamla diskar och stoppa in dessa i Drobon så får du extrautrymme.
Drobons utrymmen växer med antalet diskar och beroende av storleken på dessa. Du kan växa med dynamiskt med behovet, du behöver inte köpa på dig allt utrymme med en gång.

Med fem 4 TB diskar i den har man lite mer än 14 TB tillgängligt för bilder, resten av utrymmet används för att skydda dina bilder. Drobon fördelar ut datan på på den fem diskarna så att om en disk går sönder så kan den återskapa den informationen (man kan även välja att ha två diskar marginal). Om detta händer är det bara att byta den trasiga disken, samtidigt som du använda Drobon. Den stora fördelen med Drobon som jag ser det är att man alltid har alla bilder på ett ställe, behöver inte hålla reda på vilken disk på hyllan som hade vilket innehåll. En sladd till datorn, en plats att hålla reda på.


Inga kommentarer: